Museo De Ciencias Ambientales – Masterplan

Specification:
Client: Centro Cultural Universitario
Service: Masterplanning
Size: 19,000 sqm

Project Details



MET Studio was appointed to create the masterplan for this museum of natural sciences in Guadalajara in a joint-venture with Academy Studios, with Snohetta architects selected to design the 14,000 square meter project in late 2010.

Set to break ground in 2015, the site is close to the city’s university, forming part of a larger cultural quarter intending to attract local, national and international visitors of all ages.


Within the museum gardens, pathways and landscaping connect the campus library with the auditorium buildings, whilst large, open air courtyards bring natural light and ventilation into the heart of the museum.

Alongside its permanent and changing exhibitions, the institution features retail outlets and external gardens, encouraging activity at street level.


As a city, Guadalajara has doubled in population since 1980 and faces significant challenges in terms of its citizens’ health and well-being, and consequently this vast scheme explores the numerous ways the city relates to its surrounding environment. While the area is rich in natural resources, the livelihoods they offers for the burgeoning population need to be realistic and long term. The project considers what historic lessons can be learned in order to ensure that the future relationship between the city and the wider region is fully and viably sustainable.

Architects practiceArchitects practiceArchitects practiceArchitects practiceArchitects practiceArchitects practice

Masterplans